sunnuntai 15. toukokuuta 2022

Europe, we have a winner!

 No niin ja viisut viisuiltu ja voittaja julistettu! Viisut voitti  tänä vuonna

UKRAINA

Tässä viisujen viralliset tulokset pisteineen, myös linkki kyseiseen finaaliesitykseen ja ehdottoman epäammatillinen ja täysin ja yksinomaan omiin mielipiteisiini ja musiiki- ja show-makuuni perustuva kommentointi. Virallisten tulosten jälkeen meidän viisutiimimme tulokset, joiden perusteella Eurooppa oli taas aika monessa asiassa väärässä....

1. 🇺🇦 Ukraina: Kalush Orchestra – Stefania (631)

Voittaja, ehdottomasti ja oikeutetusti voittaja. Viisu on mahtava, esitys on mahtava, ja haluttiin tai ei, niin myötätunto ja yhteinäisyys toivat Ukrainalle aivan käsittämättömän määrän yleisöääniä. Itse asiassa lähestyttiin yleisöäänten maksimia 468 ääntä tänä vuonna (39 osallistujamaata x 12 pistettä), Ukrainan pistemäärä yleisöäänissä oli 439. Tsekkasin pisteytyksiä, Ukraina sai 28 maalta täydet 12 pistettä yleisöltä, myös Suomesta, ja yleisöääniä tuli jokaisesta maasta vähintään 7 pistettä. Juryt eivät olleet ihan niin vakuuttuneita, viiden maan juryt antoivat 12 pistettä, ja kolmentoista maan juryt eivät lainkaan antaneet ääniä Ukrainalle. Eli voitto on oikeasti kaikkien eurooppalaisten äänestäjien päätös! 

2. 🇬🇧 Iso-Britannia: Sam Ryder – Spaceman (466)

Sam Ryder on aikamoisen symppiksen oloinen esiintyjä. En ihan ajatellut, että näin hyvin menestyisi, vaikka toki toivoin menestyvän hyvin. Ja ehdottomasti mieluummin tämä kakkossijalle kuin vaikka... no nyt kolmossijalle tullut. Onko muuten tuommoinen glitterhaalari nyt trendikäs, sekä toiseksi että kolmanneksi tulleella oli sama tyyli - tosin Samilta ei ollut hävinnyt puvusta kangasta niin paljon kuin Espanjan Chanelilla, jolla varmaan tulee puvussaan pakaroille kylmä! Spaceman on ihan kiva viisu, tuun hyvälle mielelle siitä, mutta en ihan isosti innostunut. Iloinen olen menestyksestä, mutta jää silti tosiaan "ihan kiva" -kategoriaan. 

3. 🇪🇸 Espanja: Chanel – SloMo (459)

Miksi?

4. 🇸🇪 Ruotsi: Cornelia Jakobs – Hold Me Closer (438)

Vihreä valopallo oli kiva. Ei kai tässä mitään vikaa sinällään, hyvin ruotsalainen ja siksi parempi esimerkiksi Ruotsin edustusbiisiksi kuin vastaava viisu jonkun muun maan ostoviisuna. Oletin, että sijoittuisi kolmen kärkeen, hitusen meni pieleen.

5. 🇷🇸 Serbia: Konstrakta – In Corpore Sano (312)

Tämä on ihana!! IHANA!! Vähän jänskäsin miten käy semifinaalissa, mutta kun kuuli miten yleisö taputti mukana, niin arvelin, että ehkäpä... ja finaaliin meni! Ja finaalissa pärjäsi! Tässäkin jury ja yleisö olivat erimielisiä. Juryn äänillä sijoitus ei ollut erityisen hyvä, sai juryilta 87 pistettä. Yleisöäänet sitten nostivatkin tätä hujauksessa, yleisöltä 225 ääntä! Tämän määrän ymmärtämiseksi voi yleisöäänien määriä vertailla vaikka Ruotsiin (180), Espanjaan (228) ja Iso-Britanniaan (183) - tai Suomeen (26). 

6. 🇮🇹 Italia: Mahmood & BLANCO – Brividi (268)

Varmaan lajissaan hyvä, mutta esityksessä laulu ei onnistunut erinomaisesti eikä tämä oikein itseäni innosta, nimimerkillä "useimmiten antiballadi-ihminen".

7. 🇲🇩 Moldova: Zdob și Zdub & Advahov Brothers – Trenulețul (253)

Tää oli mahtava!! Folklore and rock'n'roll!! Niin sitä pitää! Ja tämäkin oli yleisön ansiosta menestyjä, jurylta 14 ääntä ja yleisöltä 239!! En alunperin tälle ihan hirveästi lämmennyt, tykkäsin, pidin ihan kivana, mutta semifinaalin esitys kosahti niin kovasti, että ryhdyin Moldova-faniksi. 

8. 🇬🇷 Kreikka: Amanda Georgiadi Tenfjord – Die Together (215)

Miksi? Sanoitus järjetön, inhoan sitä, suoraan sanottuna. Jospa kuoltaisiin kumpikin, ettei tartte eron jälkeen olla yksin ilman sinua. Sissus saamari, ihan kammottavaa. Niin paljon EI. Harmi tämän artistin puolesta, etten voinut kuin vahvasti inhota kappaletta sen sanoituksen vuoksi. 

9. 🇵🇹 Portugali: MARO – Saudade Saudade (207)

Legendaarista "ihan kiva" -sarjaa, sitä tämä on. 

10. 🇳🇴 Norja: Subwoolfer – Give That Wolf A Banana (182)

Ba-na-na!! Yksi suosikeistani tänä vuonna, ihan ehdottomasti. Seurailin myös Subwoolferin seikkailuja Torinossa TikTokissa, nää avaruussudet saavat mut hyvälle tuulelle. Ja syömään banaaneja. 

11. 🇳🇱 Alankomaat: S10 – De Diepte (171)

Stop the press!! Herätys! Mitä täällä tapahtuu! Nyt on uutisia! Eli: tämä oli HYVÄ! Tykkään! Eli meillä on erään sarjan voittaja, tämä saa palkintoni "vuoden paras hidas". Sinällään arvokas palkinto, sillä sitä ei edes joka vuosi jaeta, varsinkin kun en aina edes kaikkia hitaita kuule finaalissa kun olen silloin vessassa / keittiössä / aivot rullaa jotain muuta ja tuijotan tyhjästi televisioruutua, jossa joku kertoo elämänsä angstista ja kaipaa sinua / maailmanrauhaa / valoa / ystävyyttä / rakkautta / lisää joku klishee.

12. 🇵🇱 Puola: Ochman – River (151)

Alankomailla oli hyvä hidas. Tämä ei ole hyvä hidas. Tai varmaan jotain laadukas ja näin, mutta minua tämä ei innosta.

13. 🇪🇪 Viro: Stefan – Hope (141)

Oi, toiveikas Stefan! Eesti Laul -voiton jälkeen mietin, että kiva biisi, mutta kantria? Tähän kuitenkin tottui, ja kun nähtiin viisulavalla semifinaalissa, tähän suorastaan ihastui. 

14. 🇱🇹 Liettua: Monika Lui – Sentimentai (128)

James Bond -tunnari menneiltä vuosilta, ja ihan hyvä tunnari onkin. 

15. 🇦🇺 Australia: Sheldon Riley – Not The Same (126)

Onks pakko? No jos on, niin ihan sen takia, että Sheldon Riley oli ihan taitava ja varmasti ansaitsee kaiken kehun ja näin. Tämä nyt oli väärin valittu Australian karsinnassa, mutta ihan hyvä tämäkin kai, ainakin jotkut viisutiimissä tykkäsivät. No niin katsokaa, pystyin sanomaan jotain kivaa, vissiin.

16. 🇦🇿 Azerbaidžan: Nadir Rustamli – Fade To Black (106)

Ruotsalaisten tekemässä kappaleessa Nadir kertoo vatsakivustaan. Ai tämä ei kerro vatsakivusta? No eleistä ja äänenkäytöstä luulin niin. 

17.🇨🇭 Sveitsi: Marius Bear – Boys Do Cry (78)

Voi Marius! Oon onnellinen, että pääsi finaaliin, tykkään äänestään vaikkei kappale ole ihan mun juttu. Mutta vähän harmitti puolestaan yleisöäänien määrä, nolla. Eli sijoitus tuli pelkillä juryäänillä.

18. 🇷🇴 Romania: WRS – Llámame (65)

Joo tämä siis... tai... No hei sanotaan, että tästä tykkäsi kovasti yksi meidän viisutiimiläisistämme. Jotain sanottu, eteenpäin.

19. 🇧🇪 Belgia: Jérémie Makiese – Miss You (64)

Jos Liettuan viisu on James Bond -tunnari menneiltä vuosilta, tämä on vastaava viime vuosilta. 

20. 🇦🇲 Armenia: Rosa Linn – Snap (61)

Aatelkaa mikä duuni oli laittaa tuo lava valmiiksi, ja sitten semifinaalin jälkeen uudestaan. Mietin mitä jos sisustaisi kotona noin, ainakin se jalkalamppu olisi paloturvallisuusriski. Tosi olennaista tää arvio, mutta joo kappale siis ihan kiva. 

21. 🇫🇮 Suomi: The Rasmus – Jezebel (38)

No se oli ihan kiva, värikäs, tykkään keltaisesta, fiiliksellä vetivät ja... ihan kiva. Ootin jotenkin enemmän kappaleelta, tästä puuttui jotain. Jotain särmää tai jotain, en oikein osaa sanoa. Osuin viisutiimin jäsen J kanssa lähimmäs veikkauksessa Suomen sijoituksesta - sanoin 17. ja hän 25., molemmilla heitti neljällä sijalla.

22. 🇨🇿 Tšekki: We Are Domi – Lights Off (38)

Tästä tykkäsin. Jotenkin tuntui, että semifinaalissa esitys meni paremmin kuin finaalissa, hieno silti. Olisi voinut aivan hyvin sijoittua paremmin, oli parempi kuin moni näistä korkeammalle sijoittuneista. 

23. 🇮🇸 Islanti: Systur – Með Hækkandi Sól (20)

Kantri ja retroasut olivat tänä vuonna pop. Islannin viisu oli sellainen kiva ja lämminhenkinen, mutta mikä erityisesti Systurissa mua ihastutti oli heidän avoimuutensa ja kantaaottavuutensa. Semin jälkeisessä haastattelussa heiltä kysytiin, miksi ovat trans-allyja. Yksi heistä kertoi lapsensa olevan transhenkilö, ja lapsensa kokemuksista hän oli saanut tietää, että yhä ihmisillä on ennakkoluuloja ja transhenkilöt kohtaavat syrjintää. Tämän vuoksi he haluavat tuoda nyt viisuissa esiin asioita. Olin että JEE ÄIDIT!! Kiusaa mun lasta niin minä menen parin sadan miljoonan ihmisen eteen pitämään puolia. 

24. 🇫🇷 Ranska: Alvan & Ahez – Fulenn (17)

Tämä olisi kuulunut paljon, paljon korkeammalle. Paljon. Tosin myönnettävä on, että tässä esityksessä erityisesti Ahezin laulu ei kuulostanut niin hyvälle kuin Ranskan karsinnassa, en tiedä mistä tuli, mutta ei ollut niin vahva ja hypnotisoiva. Jotenkin kuin olisi vähän kevyemmin ja epävarmemmin vedetty tarina, ei niin sieluun uppoavasti kuin paikasta kilpaillessa. 

25. 🇩🇪 Saksa: Malik Harris – Rockstars (6)

Voi Malik, onneksi Saksa sai kuitenkin yleisöltä kuusi ääntä, ei jäänyt nollille. Viisu oli ihan kiva, mutta hiukan epäuskottava. Nuori heppu laulaa, että oltiin ennen rock-tähtiä ja viittaa meihin vanhoihin rokkareihin... Oisin uskonut tarinan jos ois ollut joku parikymmentä vuotta vanhempi. 

Ja sitten

VIISUTIIMIN TULOKSET

1. 🇺🇦 Ukraina: Kalush Orchestra – Stefania

2. 🇫🇷 Ranska: Alvan & Ahez – Fulenn

3. 🇱🇹 Liettua: Monika Lui – Sentimentai 

4. 🇲🇩 Moldova: Zdob și Zdub & Advahov Brothers – Trenulețul

5. 🇳🇴 Norja: Subwoolfer – Give That Wolf A Banana

6. 🇳🇱 Alankomaat: S10 – De Diepte

7. 🇪🇪 Viro: Stefan – Hope

8. 🇪🇸 Espanja: Chanel – SloMo

9. 🇨🇿 Tšekki: We Are Domi – Lights Off

10. 🇦🇺 Australia: Sheldon Riley – Not The Same

11. 🇩🇪 Saksa: Malik Harris – Rockstars

12. 🇸🇪 Ruotsi: Cornelia Jakobs – Hold Me Closer

13. 🇷🇴 Romania: WRS – Llámame 

14. 🇧🇪 Belgia: Jérémie Makiese – Miss You 

15. 🇦🇲 Armenia: Rosa Linn – Snap

16. 🇮🇹 Italia: Mahmood & BLANCO – Brividi 

17. 🇷🇸 Serbia: Konstrakta – In Corpore Sano

18. 🇵🇹 Portugali: MARO – Saudade Saudade

19. 🇮🇸 Islanti: Systur – Með Hækkandi Sól 

20.🇨🇭 Sveitsi: Marius Bear – Boys Do Cry

21. 🇵🇱 Puola: Ochman – River

Pisteittä viisutiimiltä jäivät: 

🇬🇧 Iso-Britannia: Sam Ryder – Spaceman 

🇬🇷 Kreikka: Amanda Georgiadi Tenfjord – Die Together

🇦🇿 Azerbaidžan: Nadir Rustamli – Fade To Black

Ja viisuäänestyksen sääntöjen mukaisesti Suomelle ei saanut antaa pisteitä. 


PED. Post Eurovision Depression.

Nyt sitten yritetään toipua siitä, että tämä odotus on ohi, vähän kuin lapsena jouluaaton jälkeen... Mutta olipahan mainio viisukevät, ja vaikka viisubileet peruuntuivatkin, pystyimme pitämään bileet etänä videopuhelulla. Viisut ovat parasta yhdessä! Unity! Ja ainakin voin katsoa finaalin esityksen uudelleen, ainakin kerran tai kahdeksan. Jep. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Juries, may I have your votes, please...