sunnuntai 1. tammikuuta 2023

Uusi vuosi, uusi äänestysjärjestelmä

Mikään ei ole niin pysyvää kuin muutos (paitsi Ossi Runne Suomen esitysten kapellimestarina on pitkälti pysyvintä mitä on ollut kunnes orkesteri poistui viisuista, muuten Ossi Runne ois ollut siellä varmaan maailman tappiin!). Euroopan yleisradiounioni EBU ilmoitti lehdistötiedotteessaan 22. marraskuuta 2022 muutoksista äänestysjärjestelmään vuodelle 2023. Julkaisu asiasta Eurovision.tv-sivustolla: Voting changes announced for Eurovision Song Contest 2023.

Mikä muuttuu?

Jatkossa tiistain ja torstain semifinaaleissa ei enää anneta juryääniä. Äänestystulokset lasketaan ja finaalipaikat jaetaan siis ainoastaan yleisöäänten perusteella, maiden raadit eivät anna ääniä semiffinaaleissa. Finaalissa pisteidenlasku ei muutu, finaalin tulokset lasketaan kansallisten raatien ja yleisöäänten perusteella kuten aiemminkin. 

Toinen iso muutos on äänestysalueen laajentaminen koko maailmaan. Nyt Euroviisuissa saa siis antaa äänensä lempiviisulleen ihan mistä päin maapalloa tahansa! Käytännössä äänten antaminen kisaavien maiden ulkopuolelta tehdään netissä, suojatulla sivustolla, oman maan luottokortilla tunnistautumalla. Saa nähdä miten tämä sitten ihan käytännön käytännössä toimii. Kaikki nämä maailmanlaajuiset äänet, siis kisaavien maiden ulkopuolelta tulleet äänet, lasketaan yhdeksi köntäksi ja pisteytetään samalla painoarvolla kuin yhden kisaavan maan äänet. Eli käytännössä koko ei-kisaava maailma antaa äänet, jotka painotetaan yhden maan tuloksia vastaavaksi. 

Millainenhan pisteidenlaskun julkaiseminen on ja mistä kerrotaan maailman pisteet? "Good evening, Liverpool, this is world calling!" 

Hei, päästiin asiaan pisteidenjaosta. Joten on aivan pakko laittaa tämä (aina kun vain on sopiva tilanne, tätä ei pidä säästellä). Husavik calling!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Juries, may I have your votes, please...