sunnuntai 15. toukokuuta 2022

Kuuden maan juryn toiminnassa vilppiä?

Jahas, nyt on aikamoista meininkiä viisuissa. Yöllä finaalissa ei kaikkiin maihin saatu yhteyttä, ja Euroviisujen ohjelmajohtaja Martin Österdahl kertoi näiden maiden juryäänet. Taitaa kuitenkin olla niin, ettei eilen ollut kyse yhteysongelmista...

EBU tekee aina viisuäänestyksien äänistä analyysin ja arvioi ne mahdollisten vilppiyritysten huomioimiseksi ja pois kitkemiseksi.  Nyt tässä äänestysanalyysissä oli havaittu jotain "epäsäännöllisiä äänestysmalleja" kuuden maan tuloksissa toisen semin kenraaliharjoituksen jälkeen, siis sen mistä jury antaa pisteet. EBU:lla on tällaisiin tilanteisiin toimintamalli, millä lasketaan korvaava tulos, näin oli tehty kyseisten maiden toisen semin ja finaalin jurypisteille. Eli joku tietokonegenereoitu pisteytys tilastoituihin äänestystietoihin perustuen, ja puolueeton ääntenlaskua valvova taho hyväksyi näin tuotetut äänet.

EBU tuossa tiedotteessaan toteaa suhtautuvansa erittäin vakavasti kaikkiin yrityksiin manipuloida viisujen äänestystä. Ilmeisesti tällaista on tosiaan ilmennyt vähän enemmän kuin pelkän kevyen epäilyksen verran, kun EBU käyttänyt virallisten äänestysohjeiden mukaista oikeuttaan poistaa ääniä, ihan riippumatta siitä, vaikuttaisivatko nämä äänet lopputulokseen.

Eli tosiaan vakavaa meininkiä. En ihan äkkiä muista, että tällaista olisi tapahtunut koskaan. Sakkoja on annettu äänestykseen manipuloinnista, mutta koko maan juryn hylkääminen... En muista tapahtuneen. Rankkaa. Mutta hyvä, että on ohjeistus mahdollisten manipulointien suhteen. Ja erityisen hyvä on, että niitä ohjeistuksia myös tarpeen mukaan noudatetaan. 

Euroviisujen virallinen lehdistötiedote: 

EBU statement regarding voting patterns during 2022 shows

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Juries, may I have your votes, please...