perjantai 14. helmikuuta 2014

C... pakkohan sen on olla Carola

Carola. Yksi viisukuningattarista, ehdottomasti, tykkäsi hänestä tai ei. Viisukuningatar - ja tuulikoneiden ruhtinatar. Jep.

Ekan kerran Carola oli tekemisissä Euroviisujen kanssa osallistuessaan Melodifestivaleniin vuonna 1983. Melodifestivalen on legendaarinen laulukilpailu (no legendaarinen ainakin viisuhörhöjen keskuudessa), jossa valitaan Ruotsille viisuedustaja. Carolahan nykäisi Främling-kappaleella viisupaikan ihan nipsnaps vaan, huippupistein. Sinä vuonna viisut pidettiin Münchenissa, siellä Främling sijoittui kolmanneksi. Heja Sverige!

Tovin viisutauon jälkeen (ja gospel-musiikkikauden ym.) Carola osallistui Melodifestivalenille vuonna 1990 ja sijoittui toiseksi kappaleella Mitt i ett äventyr. Ihan oma sijoitus olisi pitänyt antaa koreografialle, erityisesti aivan kappaleen alussa... Tämän kuullessa tulee fiilis, että täytyy kesken normaalin kävelyn hypähdellä ja singahdella sinne tänne...

Seuraavana vuonna taas kisailemaan, ja sekä Melodifestivalenin että Euroviisujen voitto Roomassa viisulla Fångad av en stormvind. Viisuvoitto vm. 1991 tuli täpärästi, sijoitukset tarkistamalla, koska Ranskan viisu oli tasapisteissä... siinä tilanteessa tarkistetaan kummalla on enemmän ykkössijoja, enemmän kakkossijoja jne. kunnes löytyy se kummalla niitä enemmän -> voitto. Carolalla oli ykkössijoja Ranskan Aminan kanssa yhtä monta, mutta kakkossijoja Carolalla oli enemmän, ja voitto räpsähti Ruotsiin.

Kolmas kerta jne. eli vielä kerran, Carola osallistui vuoden 2006 Melodifestivaleniin kappaleella Evighet. Voittohan sitä tuli Melodifestivalenissa, ja Euroviisuissa Ateenassa ensin semifinaalin kautta finaaliin karsinut Carola esitti kappaleen englanniksi, Invincible. Ruotsi sijoittui kisassa viidenneksi. Niin, hyvä vaan kun sijoittui muualle kuin ykköseksi, vuosi 2006 on Se Legendaarinen Vuosi kun Suomi voitti Euroviisut!
[offtopic]Lordi voitti silloin Euroviisut kappaleella Hard Rock Hallelujah, viisu sai siihenastisista korkeimmat pisteet, 292 pistettä. Oli nimittäin vuoden 2006 Euroviisut melkoisen tyrmäävää seurattavaa, ihan dippadappadui oltiin... Silloin viisuja seuraavana aamuna mietin erästä wanhaa sanontaa, pohdiskelin, mahtaakohan helvetissä olla kovinkin kylmä nyt kun se oli jäätynyt...[/offtopic]


Näimme viisureissulla Carolan livenä, viisujen finaalin väliaikaohjelmassa, joka esitteli Ruotsia. Olin kyllä tikahtua, se oli niiiiin loistava. Isolla lavalla esiintyjä huudahti kävelysillan toisessa päässä olevan pienen lavan suuntaan: "Carola!" Carola aloitti laulun, mutta sitten tuulikone voimistui... voimistui... voimistui... ja huis, lennätti Carolan lavalta. Sananmukaisesti fångad av en stormvind...

Aika näpsäkkää menoa Carolalla vieläkin on. Tässä todisteaineistoa viime vuoden (eli 2013) Melodifestivalenin finaalista.. Legendaarinen biisi, olin 11-vuotias kun Carola osallistui sillä viisuihin, ja muistan kappaleen vaikka mut herättäisi keskellä yötä ja käskisi laulamaan Främlingiä. Ja onhan Carola aikamoinen viisukuningatar, tosiaan. Itsellä Carola on mennyt sellaista aaltomaista linjaa... Främling räjäytti potin, sitten välillä Carola ei ollut lainkaan kiinnostava mun mielestä, päinvastoin, ja nyt taas arvostan, yhä 31 vuotta Främlingin jälkeen Carola on Ruotsin - ja koko Euroviisujen - kuningatar, kyllä mä niin väitän.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Juries, may I have your votes, please...