lauantai 8. helmikuuta 2014

A niinkuin Alvedansen

Aloitanpa toteuttamaan ajatustani aakkosellisista viisujutuista. Teen joka kirjaimesta oman tekstinsä, ja kirjain voi johtaa mihin tahansa...

Tänään se johtaa keijukaisten ja haltioiden taianomaiseen tanssiin:

Alvedansen

Alvedansen on Norjan vuoden 2006 edustuskappale, sen esitti Christine Guldbrandsen. Alvedansen sijoitus finaalissa oli 14/24. Minun omalla viisulistallani tämä on yksi kaikkien aikojen viisuista, hurmaava, maaginen tanssiinkutsu kesäyössä.

Alvedansenin menestys noin norjalaisittain oli kohtuullinen - Norjahan osallistui viisuihin ensimmäistä kertaa 1960 ja on sen jälkeen Suomen ja muutaman muun maan kaverina keräillyt runsaasti viimeisiä sijoja ja nollapisteitä. Norja on tosin keräillyt ääripäitä Suomea enemmän, sekä voittoja (3 kertaa, 1985, 1995 ja 2009), että nollapisteitä (4 kertaa, 1963, 1978, 1981, 1997). 

Alvedansen esitetään norjaksi. Aiemmin viisuissa oli kielisääntö, eli kappale piti esittää jollain maan virallisesta kielestä. Kielisääntö oli voimassa 1966-1972 sekä 1978-1998. Ennen vuotta 1966 kielisääntöä ei ollut, edustavat maat esittivät kappaleet omalla kielellään - kunnes tuli Ruotsi ja vetäisi biisin englanniksi. Tadaa, tehtiin kielisääntö. Kielisäännön vapauduttua Norja on esittänyt kaikki muut viisunsa englanniksi, vain Alvedansen on esitetty norjan kielellä. 

Ihastuin Christineen ja Alvedanseniin valtavasti, ja olen viisujen jälkeenkin seuraillut Christinen musiikkiuraa. Jos hänen musiikkiinsa haluaa tutustua, tässä linkki soittolistaan, jossa norjankielisen levyn "Christine" kappaleet. Christine on myös julkaissut kaksi levyä englanniksi, Surfing in the air ja Moments. Itse kuitenkin pidän eniten norjankielisestä tuotannostaan, vaikka upeahan Christine on myös englanniksi.

Christinestä lisää tietoa kotisivuiltaan.

Ja sitten taianomaiseen kesäyöhön... Bli med meg i sommernatten... *klick*

3 kommenttia:

  1. Oi, tää oli kyllä ihana!
    Nää viisut on vaan jääneet mieliin jostain muusta syystä. ;)
    Jäsen S

    VastaaPoista
  2. Joo, nää viisut jäivät mieleen sen suunnattoman hämmennyksen vuoksi: Sanoivatko ne Suomi 12 pistettä? Ja taas? Ja taas?

    VastaaPoista

Juries, may I have your votes, please...