keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Eesti Laul herätteli uuteen viisukauteen

No niin, nyt on kesän yli talven kynnykselle pidetty viisuhiljaisuutta. Onkin jo aika pläjäyttää uusi kisakausi käyntiin, se napsahti yhtäkkiä eteen kun huomasin uutisen Eesti Laul -karsinnoistaEurovision to go big in Estonia.

Menestyksekkään viisuvuoden 2015 innostamana Virossa on saatu Eesti Laul -karsintoihin ennätysmäärä lauluja: 238 kappaletta kilpailee pääsystä Viron edustuskappaleeksi. Viime kevään viisuedustus oli tosiaan mainio, Stig Rästan ja Elina Bornin esittämä Goodbye to Yesterday oli paljon radiossa soitettu ykköshitti Virossa ja sijoittui viisuissa seitsemänneksi. Nykyinen kahden semifinaalin järjestelmä alkoi  vuonna 2008, eli kahdella semillä on kisattu finaalipaikoista 8 vuotta. Goodbye to Yesterday on näiden vuosien kolmanneksi parhaiten viisuissa menestynyt kappale (7.sija), parhaiten kahden semin järjestelmän aikana menestyneet ovat v.2009 Urban Symphonyn esittämä Rändajad (6.sija) sekä v.2012 Ott Leplandin esittämä Kuula (6.sija). Nykyjärjestelmän aikana Viro on kolmesti jäänyt semiinsä, ei ole päässyt finaaliin (v. 2008 Kreisiraadio - Leto svet, v.2010 Malcolm Lincoln & Manpower 4 - Siren, v.2014 Tanja - Amazing). Finaaliin pääsivät, mutta sijoittuivat parinkymmenen kieppeille kaksi viisua, v.2011 Getter Jaani - Rockefeller Street (sij.24/25 finalistista) ja v.2013 Birgit - Et uus saaks alguse (sij. 20/26 finalistista). Suomeen verrattuna Viron menestys viisuissa on ollut aika lailla loistava, vaikkei kummallekaan ole tullut voittoa kuten vuosituhannen alkupuolella (Viro voitti vuonna 2001 Tanel Padarin ja Dave Bentonin viisuedustuksella Everybody ja Suomi vuonna 2006 Lordin Hard Rock Hallelujah -pläjäyksellä). Virolla sijat 6., 6., 7., 20., ja 24., kolme kertaa pois finaalista
Suomella sijat 11., 21., 22., 24., 25., kolme kertaa pois finaalista

Viro ohittelee Suomea jo tietotekniikassa sun muussa, ja viisuissakin nokittavat meitä napakasti. Pääsen tässä yhteen lempiaiheistani: Virossa (kuten myös Ruotsissa ja niin monessa muussakin maassa) viisukarsinnoissa kisaavat kansan suosikit, tunnetut artistit, vähemmän tunnetutkin, mutta kuitenkin musiikkitaustaa useimmilla on. Suomessa etsitään tätä kuuluisaa Uutta Musiikkia. Hm. Ehkä ihan kiva juttu ja idealistinen hieno ajatus, mutta. Etsitäänkö nyt jotain uutta nousevaa juttua, joka ehkä muistetaan seuraavana vuonna, ehkä ei, vai yritetäänkö pärjätä viisuissa? Ihan vaan ohimennen mainitsen, kun tuli näin sopiva sauma tehdä se. UMK on viihdyttävä ohjelma, okei, mutta kyllä mä kaipaan tunnettujen esiintyjienkin kisaamista viisupaikasta. Ja nyt loppu tämä off-topic... Paluu Eesti Laul -kisaan.

Eesti Laul kisataan helmikuussa, eli odoteltavaa riittää, mutta osallistujat saadaan tietää jo pian! Kappaleet piti jättää kisaan 2.11. klo 15 mennessä, nyt 11 hengen raati kuuntelee kappaleita urakalla ja valitsee 20 semifinalistia. Näiden 20 viisukarsijan nimet julkaistaan jo tämän viikon torstaina, 5.11. klo 19 Suomen aikaa ETV:n Ringvaade-ohjelmassa. Jänskää!

Nyt sitten odottelemaan, keitä kaikkia noiden kahdenkymmenen joukossa on. Viisukausi alkaa n-y-t NYT, tästä se lähtee! Nyt olen flunssassa ja pää täynnä pöpperöä, joten en edes yritä tutkailla viisutilannetta eri maissa. Kunhan tästä paranen ja pääsen tolpilleni, tsekkaan millaiset karsinta-aikataulut eri maissa on. Viisuhiljaisuus on virallisesti ohi!

Goodbye to Yesterday

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Juries, may I have your votes, please...