tiistai 17. marraskuuta 2015

Crikey, mate, Australia on mukana taas!

Mukava herätä tähän aamuun kun kerrankin oli mukaviakin uutisia. Australiassa asuva ystäväni oli lähettänyt jo linkin uutiseen, ja kun singahdin nettiin tutkimaan asiaa, niin totta se on:
Australia on mukana viisuissa myös vuonna 2016!

Viime vuonna Australia kutsuttiin mukaan Euroviisuihin yksittäisenä juttuna, viisujen juhlavuoden kunniaksi. Oli tarkoitus, että maa osallistuu vain kerran, ja palaa vain jos voittaa. Jos Australia olisi voittanut, olisi viisut kuitenkin järjestetty Euroopassa, Australia olisi järjestänyt yhdessä jonkun Euroopan maan kanssa kisat. Australia pääsi suoraan finaaliin, ettei se olisi osallistumisellaan semifinaalissa vähentänyt Euroopan maiden mahdollisuuksia päästä finaaliin.

Australian sijoitus oli viides (196 pistettä). Guy Sebastianin esittämä Tonight again oli mielestäni varsin mainio viisu, musiikkityyli mun mieleen, torventöräytyksieen ja kaikkineen. Oliko nimi sitten enne, ja sanoitus - "we can do tonight again"... Nimittäin viime yönä uutisoitiin mukava uutinen: Australia osallistuu Euroviisuihin myös vuonna 2016.

Ensi keväänä Australia osallistuu viisuihin "täysmittaisena kisaajana", eli kisaa semifinaalissa finaalipaikasta kuten kaikki osallistujamaat (paitsi BIG5 ja järjestäjämaa). Mainiota, viisufani-maa pääsee lopultakin kunnolla mukaan viisuihin!

Olen lueskellut uutista ja sen kommentointia eri uutissivuilta + Facebookista, ja vastaanotto on varsin ristiriitaista. On todella paljon uutisesta ihastuneita, mutta myös heitä, jotka ihmettelevät, että eihän Australia ole Eurooppaa... No, itse asiassa Euroviisuihin osallistuminen ei liity maantieteelliseen sijaintiin, vaan televisioyhtiöön. Euroviisuihin saa osallistua maa, joka kuuluu Euroopan yleisradiounioniin (EBU). Eli osallistumista ei katsota kartasta. Australia ei ole EBU:n aktiivijäsen, mutta EBU:lla on ns. "associate member"-jäseneniä eri puolilla maailmaa, myös Australiassa. Viisu-uutisen perusteella näistä associate member -jäsenistä Special Broadcasting Service Corp., SBS, on se televisioyhtiö, jonka kautta Australia kisaan osallistuu. SBS on televisioyhtiö, joka on lähettänyt viisut televisiossa Australiassa vuodesta 1983 alkaen. Eli virallinen osallistumispuoli on ok.

Maantieteellinen sijainti sitten... Kyllä, Australia on melko kaukana kuuluakseen EUROviisujen osallistujamaihin. Mutta. Tässä on muutama mutta, jotka perustelevat mielestäni miksi sijainti on toissijainen seikka, ja Australia sopii hyvin viisuihin. Ensimmäinen mutta: usealla australialaisella on perheen ja suvun tausta Euroopassa, eli eurooppalaisuus ja Euroviisut sopivat kuvioihin mainiosti. Toinen mutta: Australia on suuri viisumaa, Euroviisut on näytetty Australiassa televisiossa yli 30 vuoden ajan, ja Australiassa on paljon viisufaneja. Vuodesta 2010 australialaisilla on ollut oma yleisöäänestys tuloksista, ovat antaneet pisteet finalisteille (tämä ei ole vaikuttanut finaalin lopputulokseen) ja vuonna 2015 Australian osallistuessa maa osallistui pisteidenantoon (tämä siis laskettiin lopputulokseen). Joten ihan mainiosta viisumaasta kyse, ja mielestäni on hauskaa kun pääsevät osallistumaan oikeasti.

Maailma on suuri, ja erot ja välimatkat ihmisten välillä pitkät - jos jokin yhdistää ihmisiä ja saa heidät osallistumaan yhdessä johonkin iloiseen ja hauskaan, niin antaa mennä! Maailman kaaoksessa ja surullisien uutisten keskellä on mukavaa, kun on sellaisiakin uutisia, joissa lähennytään toisia. Koskaan ei ole liikaa asioita, jotka yhdistävät ihmisiä ympäri maailmaa. Tervetuloa viisuihin, Australia, sanon minä!

http://www.eurovision.tv/page/news?id=australia_to_return_to_the_eurovision_song_contest



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Juries, may I have your votes, please...