torstai 5. marraskuuta 2015

E niinkuin Eesti Laul

Tämän kirjaimen kohdalla aihevalintani ei varmaan hämmästytä ketään. Satunnainen lukija saattaa todeta, etttä ahaa, tämmöinen valinta. Te muut ootte, että jaaaaaahas, niin ennalta-arvattavaa.

Mutta hei, on kivaa olla ennalta-arvattava jossain asioissa, ainakin voitte luottaa maailmassa johonkin. E on Eesti Laul ja Eesti Laul on mun toinen suuri kateudenaihe naapurimaissa. Toinen on tietysti Melodifestival.

Eesti Laul on Viron yleisradion, ERR -Eesti Rahvusringhääling, järjestämä laulukilpailu. Kilpailu on maan kansallinen Euroviisukarsinta. Eesti Laul -kisalla viisuedustajia on valittu vuodesta 2009 alkaen, sitä ennen viisukarsinta-kilpailu oli Eurolaul.

Eesti Laul -kilpailussa valitut Euroviisuedustajat (ja suluissa sijoitus Euroviisuissa) ovat:

2009: Urban Symphony - Rändajad (6/25)
2010: Malcolm Lincoln & Manpower 4 - Siren (ei päässyt finaaliin)
2011: Getter Jaani - Rockefeller Street (24/25)
2012: Ott Lepland - Kuula (6/26)
2013: Birgit - Et uus saaks alguse (20/26)
2014: Tanja - Amazing (ei päässyt finaaliin)
2015: Elina Born & Stig Rästa - Goodbye to Yesterday (7/27)

EESTI LAUL 2016

Uusi Eesti Laul -kausi on käynnistynyt, kappaleet on jätetty 2.11. mennessä ja semifinalistit julkaistu tänään torstaina 5.11. Kilpailuaikataulu on seuraava:
1. Semifinaali 13.2.2016
2. Semifinaali 20.2.2016
Finaali 5.3.2016

Semifinalistit:

1. Ei ole mul olla / Põhja-Tallinn / Jaanus Saks, Kristjan Soomre, Mark Eric Kammiste, Hannes Agur Vellend, Herlend-Kaspar Raudkivi
2. Hispaania tüdruk / Indrek Ventmann / Allan Kasuk
3. How Many Times / Zebra Island / Rasmus Lill, Helina Risti
4. I'm Facing North / Würffel / Kaspar Kalluste, Rosanna Lints
5. Immortality / Cartoon feat. Kristel Aaslaid / Ago Teppand, Hugo Martin Maasikas, Joosep Järvesaar, Kerli Kõiv, Iiris Vesik, Kristel Aaslaid
6. Kaugel sinust / Kati Laev / Urmas Kõiv, Anneli Kõiv
7. Lonely Boy / Kéa / Egert Milder, Robert Stanley Montes, Ian Karell
8. Love a Little Bit / The Jingles / Jonathan Flack, Hain Hoppe, Rauno Vaher, Tanel Liiberg
9. Meet Halfway / Púr Múdd / Oliver Rõõmus, Joonas Alvre
10. Miljon korda / Gertu Pabbo / Priit Pajusaar, Maian-Anna Kärmas
11. Parmupillihullus / Meisterjaan / Jaan Tätte Juunior
12. Patience / I Wear* Experiment / Hando Jaksi, Mikk Simson, Johanna Eenmaa
13. Play / Jüri Pootsmann / Fred Krieger, Stig Rästa
14. Sally / Go Away Bird / Stanislav Bulganin
15. Salty Wounds / Windy Beach / Priit Uustulnd, Tuuli Rand, Mari Tamm
16. Seis / Mick Pedaja / Mick Pedaja
17. Stories Untold / Grete Paia / Sven Lõhmus
18. Strong / Anett Kulbin / Anett Kulbin
19. Supersonic / Laura / Sven Lõhmus
20. Unikaalne / La La Ladies / Tatjana Mihhailova, Mihkel Mattisen, Timo Vendt, Inga Tislar

Kappaleita ei ole vielä julkaistu, ne kuullaan myöhemmin, nyt vain tiedot osallistujista. Kappaleiden tulee olla valmiita esitettäväksi & kolmen minuutin aikarajan mukaisiaa 10.12.2015 mennessä, ja ne esitellään ensi vuoden alkupuolella.

Ja sitten sukellan hieman syvemmälle aiheeseen Eesti Laul, ja Viro ja laulu, Viro ja musiikki...
Virolaiset ovat musiikkikansaa ja laulu on heillä aina ollut iso juttu, neuvostoaikanakin kuorot olivat tärkeä juttu - myös kansalliselle identiteetille. Esimerkiksi Helsingin Sanomien artikkelissa Viron tuhannet kuorot kerrotaan musiikin, kuorojen ja Laulujuhlien merkityksestä Viron kansallistunteelle ja itsenäisyydelle - ja sen palauttamiselle. Samasta aiheesta myös Tuglas-seuran artikkelissa Laulava kansa, musiikki on aina ollut tärkeää kansallistunteelle Virossa.

Kuoromusiikin lisäksi muutkin musiikinlajit ovat luoneet kansallishenkeä musiikillaan, myös rokkarit. Olen muutamaankin kertaan katsonut mainion dokumentin "Eesti vabaks! Rockfestivaali joka ei päättynyt", suomalaismuusikoiden muistoista vuoden 1988 rockfestivaalista Tallinnassa. Tapahtuma oli legendaarinen Rock Summer -festivaali, alanimellä Glasnost Rock - Rock For Peace! Festarit pidettiin Tallinnan Laululavalla 26.-28.8.1988 ja yleisöä arvioidaan noiden päivien aikana olleen noin 200 000.

Tuota dokumenttia ei Ylen sivuilta enää löydy, mutta YouTubesta poimittava yksi mainio tilanne kun Sakari Kuosmanen ja Sleepy Sleepers räväyttivät miettien joko kohta miliisit vie mukanaan...


Viron lippu oli kielletty Neuvostoliiton miehitettyä Viron 1940-luvulla, muutenkaan kansallishenkeä - jos se ei ollut neuvostohenkeä - ei katsottu hyvällä. Ihmisiä katosi, kyyditettiin Siperiaan, osa ei päässyt hengissä edes kyydityksiin saakka. Mutta tuolloin 1988 rockfestivaaleilla... Eestlane olen ja eestlaseks jään ja kaikki nuo Viron liput... Komeaa. Vallankumous, laulaen. 


Tästä ajanjaksosta on paljonkin tietoa netissä, esim. hakusanoilla Laulava Vallankumous ja Singing Revolution löytyy paljon, en käy siksi tähän linkittämään juttuja. Tähän ajanjaksoon ja tapahtumien kehittymiseen liittyy myös upea tapahtuma, Balti kett eli Baltian ketju, Baltic Way. 23. elokuuta 1989 arviolta kaksi miljoonaa ihmistä otti toisiaan kädestä - ja muodosti 600 kilometriä pitkän, maailman pisimmän ihmisketjun, joka kulki Tallinnasta Riian kautta Vilnaan, läpi Baltian. Tuona päivänä oli kulunut 50 vuotta Molotov-Ribbentrop-sopimuksen salaisen lisäpöytäkirjan allekirjoittamisesta, tuolla pöytäkirjalla jaettiin Eurooppa natsi-Saksan ja Neuvostoliiton etupiireihin. Baltian ketjusta tiedotettiin etukäteen lähinnä suullisesti ihmisiltä toisille, ettei tieto leviäisi liikaa vallanpitäjille. Alueittain sovittiin tieosuuksista, jotta kaikkialla olisi ihmisiä ketjuksi. Upea, rauhanomainen mielenilmaus! 

Unescon sivu Baltian ketjusta:

YouTubesta löytyi kuudesluokkalaisen Kristine S:n historian projekti, ytimekäs kymmenen minuutin kuvaus Baltian ketjusta, sen taustoista, toteutuksesta ja merkityksestä ja vaikutuksesta tulevaan. Toivottavasti tyttö on saanut projektistaan hyvän arvosanan, video on aikamoinen tiivis tietopläjäys, suosittelen lämpimästi katsomaan!


Lopuksi paluu musiikkiin ja aakkosten aiheeseen, Eesti Laul. Kappalevalinta on selkeä, tämä on mun kaikkien aikojen viisutilastossa kakkosena heti Marie Myriamin L'oiseau et l'enfant jälkeen. Upea kappale, suorastaan taianomainen tunnelma - ja vironkieliset sanat. Kun väitetään ettei suomeksi laulaen voisi menestyä niin hei, Viron parhaimmat sijoitukset kahden semifinaalin järjestelmän aikana (vuodesta 2009 alkaen) ovat kaksi kuudetta sijaa, ja molemmilla kerroilla kappaleet olivat viroksi - vuonna 2009 Rändajad ja vuonna 2012 Kuula. Itse kannatan aina innokkaasti alkuperäiskielen käyttöä, se kuulostaa hienolta vaikken sanaakaan tajuaisi. Esim. Balkanin alueen maiden kielet kuulostavat kauniilta laulettuna - voisivat laulaa vaikka jätteiden lajittelusta tai auton huolto-oppaasta, ja mä olisin ihastuksissani.

Tässä siis: Urban Symphony - Rändajad, Viron edustuskappale vuonna 2009. Sijoitus finaalissa oli 6.sija, omassa semifinaalissaan kappale oli kolmas.


2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos!
      Viisujen nippelitieto ja muu on mielenkiintoista tutkittavaa, jää mieleen, ja siitä on kiva kirjoitella. Ja syventävästä aiheesta... Olen aina ollut tuollaisista aiheista kiinnostunut ja tutkinut ja lukenut, viron kieltä opiskellessakin tietoa tuli vastaan. Onhan kyseessä lähivaltio, ja mummani sanoin veljeskansa, jonka historia on kovin samanlainen kuin Suomen - osittain. Samaan aikaan itsenäistyneet kaksi pientä valtiota, joille kävi kovin eri tavalla toisessa maailmansodassa.

      Poista

Juries, may I have your votes, please...