keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Ekan semin meininki

Tulokset - jatkoon pääsivät
Albania
Armenia
Belgia
Georgia
Kreikka
Romania
Serbia
Unkari

Viro

Pudonneet
Alankomaat
Makedonia
Moldova
Suomi
Tanska


No niin, eka semi kisattu. Ensimmäiseksi pläjäytän teille sen pettymyksen: Pertti Kurikan Nimipäivät ei päässyt finaaliin. Se oli toisaalta odotettavissa, oletin, että joko sijoittuu melko hyvin tai putoaa heti semissä, välimuotoja ei ole. Kansainvälisen viisufanien järjestön OGAE:n ennakkoon tekemän äänestyksen perusteella putoaminen oli oletettavaa, Suomi ei siinä saanut yhtään ääntä. Lisäksi voidaan spekuloida semifinaalin vaikutusta - vahvasti Itä-Eurooppa -painotteinen semi oli Suomelle vaikea, näiden maiden raateja väitetään konservatiivisiksi ja maiden antamat pisteet koostuvat puoliksi yleisöäänistä puoliksi raadin äänistä. Joten mikään hämmästys ja kummastus tulos ei ollut. Mutta harmittipa silti.


Huolimatta lopputuloksesta olen todella ylpeä Suomen edustuksesta. Lavaesitys on se näkyvin osa viisuja katsoessa, mutta siellä on muutaman viikon ajan härdelli muutenkin - haastattelut, juhlatilaisuudet, kaikenlainen edustus - ja siinä Pertti Kurikan Nimipäivät oli loistava. Olivat suosittuja ja väki tykkäsi. Ja eilinen lavaesitys oli aivan mahtava pläjäys kaikkien tuulikone-balladien välissä. Loistavaa Suomi, loistavaa PKN!

Viro pääsi jatkoon, siitä olen onnellinen. Kappale on suosikkini tänä vuonna, ja esitys oli yksinkertaisuudessaan upea:


Ja siitä, että näköjään en ole yksin veljeskansa-ajatteluni kanssa, siitä olen onnellinen. Olen kasvanut kuullen mummani sanat: "Sie muista, että Viro on itsenäinen maa, ei osa Neuvostoliittoa, virolaiset ovat veljeskansa". Viroon hurahdinkin kun Viro itsenäistyi, lukemattomia matkoja matkattu sinne, olin sairaanhoitajaksi opiskellessa harjoittelussa Tallinnan lastensairaalassa, Pärnu on suuri rakkautemme (edessä kymmenes kesäloma siellä) ja olen opiskellut puhumaan viroa, lempikieleni vieraista kielistä. Veljeskansa, sukulaismaa, ja rakkaus on näköjään molemminpuolista: Tänään on uutisoitu siitä, kuinka Viron edustajat Stig Rästa ja Elina Born esiintyivät semifinaalin jälkeisessä voittajien lehdistötilaisuudessa Suomen lipun kanssa:
Postimees - Üliarmas žest! Stig Rästa tuli finalistide pressikonverentsile Soome lipuga
Upea ele! Viron edustajat heiluttivat Suomen lippua voittajien pressissä

Viron edustajilta kysyttiin lehdistötilaisuudessa, miksi heillä on mukana Suomen lippu ja voisivatko kertoa jotain tästä maiden välisestä erityisestä suhteesta:

Why did Stig bring a Finnish flag? "We have a similar language, we have the same anthem, we live just accross the sea. And I love the Finnish song", he said. "We have to support each other - we love each other", Elina added.

About the Finnish band PKN, Stig added: "I've known this band for a few years already. Music-wise it's a bold choice, and the song stood out from the others I guess."

Kiitos. Niin mekin teitä.

 


1 kommentti:

Juries, may I have your votes, please...