keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Euroopan Australia, eikun miten se nyt meni...

Nyt sitten on Australiakin Eurooppaa, perinteinen lausahdus "kyllä maailma on sitten pieni" sai ihan uuden vivahteen. Joo en ole ihan pimahtanut, tai no siis olen, mutta tässä asiassa olen ihan virallisen vakava (niin vakava kuin kykenen) ja uutisesta innostunut...

Australia on kutsuttu osallistumaan Euroviisuihin tänä vuonna, Euroopan yleisradioliitto EBU ja Itävallan yleisradioyhtiö ORF kutsuivat maan viisuilemaan tänä vuonna juhlan kunniaksi - viisut järjestetään nyt 60. kerran. Osallistumisen lisäksi australialaiset pääsevät äänestämään viisuissa. Crikey, mate!



Miksi sitten Australia? Jos on viisuja seurannut, on varmaan huomannut väliohjelmissa viittauksia Australiaan. Viime vuonna australialaiset kyselivät osallistumislupaa, ja saivat vastauksen "jos onnistutte siirtämään Australian Eurooppaan saatte tietysti osallistua Euroviisuihin..." ja hehän ryhtyivät hommiin - siirsivät Australian ihan tuohon Brittein saarten kupeeseen. Australia-aiheisen esityksen lisäksi australialainen laulaja Jessica Mauboy esitti kappaleen Sea of flags. Toissa vuonna istuimme muutaman australialaishemmon vieressä viisujen finaalissa Malmö Arenalla, olivat innoissaan kun olivat vuosia haaveilleet nähneensä viisut, ja oli hilpeää kun väliaikaohjelmissa oli heittoja Australiasta... En harmi kyllä löytänyt videota siitä pätkästä, jossa näytettiin, kuinka Australiassa kaikki, lapsista vanhuksiin, kokoontuvat innoissaan katsomaan viisuja vaikka keskellä yötä - kuvaa australialaisesta olohuoneesta - kaikki nukkuvat... Oli tuossa tilanteessa hulvattoman hauska juttu, kun sai seurata kohderyhmän innostunutta reaktiota huumoriin. Euroviisut ovat Australiassa suosittua viihdettä, tuolloin 2013 oli siellä juhlavuosi: 30 vuotta viisujen tv-lähetysten alkamisesta.

Tänä vuonna Australia pääsee sitten kilpailemaan ihan oikeasti viisuihin. Australia pääsee suoraan finaaliin, siksi suoraan finaaliin ettei heikentäisi semifinalistien mahdollisuuksia päästä finaaliin - ja tietysti koska tämä on niin erityinen tilanne, osallistuminen on ainutkertainen, vain tänä vuonna. Tosin jos Australia voittaa, pääsee maa tietysti osallistumaan uudelleen, mutta kisaa ei järjestetä Australiassa vaan "jossain Euroopan kaupungissa".

Australialaisia on viisuhumussa nähty kyllä aiemminkin, ei tosin maansa edustajina vaan brittiedustajina, ainakin:

  • The New Seekers, jossa oli jäseniä Englannista, Saksasta ja Australiasta, edusti Iso-Britanniaa vuonna 1972 kappaleella Beg, steal or borrow (voittaja tuona vuonna oli Luxembourg Vicky Leandrosin esittämällä kappaleella Après toi)
  • Olivia Newton-John (no, syntynyt Cambridgessa, mutta muutti lapsena Australiaan, lasketaan tässä yhteydessä australialaiseksi) edusti Iso-Britanniaa vuonna 1972 kappaleella Long live love (voittaja tuona vuonna oli Ruotsi ABBAn esittämällä kappaleella Waterloo)
  • Gina G edusti Iso-Britanniaa vuonna 1996 kappaleella Ooh Aah... Just a little bit (voittaja tuonna vuonna oli Irlanti Eimear Quinnin esittämällä kappaleella The Voice)
Nyt sitten jännäämään mitä Australia lähettää viisuihin. Olisihan se jännittävää kuulla "Australia - douze points". 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Juries, may I have your votes, please...