sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua!

Selasin Facebookia ja uutisvirtaan pläjähti Kyproksen viisuedustajan, Minus Onen, päivitys. Olivat juuri muutama tunti sitten lähdössä Tukholmaan. Se kolautti tajuntaan ajatuksen, että viisut ovat jo ensi viikolla! Aivan mahtavaa, tuli heti ihan loistavan iloinen mieli.

Mutta hitsinhitsi, nythän mä vasta hokasin, että kaikki järjestelyt ovat kesken! Tai enemmän kuin kesken, aloittamatta!! Mitä syödään, minkä maan väreihin pukeudun, kaikki sellainen. Juomakoordinointi - no ainakin saksalaista valkoviiniä, koska Saksan viisu, tai eritoten viisuedustaja, on niin mainio. Kaikkea kivaa suunniteltavaa ja touhotettavaa.

Mulla on onneksi ensi viikolla tiistai ja torstai aamuvuorot, silloin semifinaalit. No, toivoin aamuvuoroja, ja lauantaita ja sunnuntaita vapaaksi, ja toiveet toteutuivat. Tiistaina heti viisukisailun alkuhulinoissa päästään jännittämään, Suomi on ensimmäisessä semifinaalissa kilpailemassa, ensimmäisenä esiintyjänä. Vähän kehno paikka, pöh ja höh, asiasta päättäneet. Nykyäänhän semifinaalipaikat arvotaan niin, että arvotaan kumpaan semifinaaliin osallistuu ja semifinaalin ensimmäiseen vai toiseen puoliskoon. Järjestävä organisaatio saa sitten päättää näiden puoliaikojen esiintymisjärjestyksen. Olisin toivonut hieman parempaa paikkaa Sandhjalle. Toivon kyllä, että pääsisi finaaliin, hyvä laulaja ja hyvän fiiliksen viisu.

Suomella on kyllä siitä hyvä tilanne, että meidän semissä on mm. Viro, josta voi tulla mukavasti ääniä. Semifinaaleissa saa antaa äänensä sen semifinaalin osallistujille, jossa oma maa kisaa, ja tänä vuonna Suomi ja Viro ovat samassa semissä. Lisäksi meidän semillemme saa antaa ääniä myös Ruotsista, suoraan finaaliin pääseville maille on arvottu semifinaali, kummassa voivat äänestää. Tiistain semifinaalissa äänestävät Espanja, Ranska ja Ruotsi. Nämä kolme myös esiintyvät tiistain semifinaalissa, Saksa, Italia ja Iso-Britannia torstain semifinaalissa, ilmeisesti videoesitys, mutta muutosta siihen, että aiemmin esityksensä on nähty kokonaisuudessaan vasta finaalissa. Ihan hyvä juttu kyllä, mielestäni.

Tänä vuonna molemmissa semifinaaleissa on yhtä monta viisuedustajaa, 18 maata. Useana vuonna toisessa on ollut yksi enemmän. Tänä vuonna oli kyllä yksi maa enemmän mukana kisassa, ja torstain semifinaalissa piti olla 19 maata, mutta osallistujat vähenivät kun Romania poistettiin kisasta. EBU ilmoitti huhtikuussa, että Romania diskataan maksamattomien EBU:n jäsenmaksujen vuoksi, niitä on vuodesta 2007 rästissä noin 14 miljoonaa euroa. Kurja juttu, kun näin lähellä viisuja tapahtui tuo, maan jo valittua edustajaa ajatellen, kamala pettymys varmasti. Osallistuvien maiden (ko. maiden yleisradioyhtiöiden) pitää siis olla Euroopan yleisradiounionin EBU:n jäseniä osallistuakseen viisuihin. Australia on tästä poikkeus, se ei ole EBU:n varsinainen jäsen, mutta viisujen taustalla oleva australialainen televisioyhtiöllä on EBU:n ns. associate membership. Päätös Australian osallistumisesta on tälle vuodelle, pitkän ajan osallistumisesta ei ole EBU:ssa päätetty. EBU ja australialainen televisioyhtiö viisujen taustalla, SBS, ovat tehneet sopimuksen huhtikuussa, SBS alkaa järjestämään 20 muun maan kanssa aasialaista versiota Euroviisuista. Tämän arvellaan vaikuttavan myös Australian tuleviin osallistumismahdollisuuksiin Euroviisuissa, no, tämän näkee tulevina vuosina sitten.

Eli nyt sitten pikkuhiljaa suunnittelemaan! Tänä vuonna Kyproksella on mainio edustaja, mitähän kyproslaista pikkupurtavaa sitä kehittelisi... Ja Saksa... bratwurstia grilliin? Itävalta, hei, siinähän kannatusvärit kohdallaan, punainen ja valkoinen, onnistuisi helposti pukeutuminenkin. Tosin viime vuoden viittaliehukkeita (sininen ja valkoinen) hyödyntäen voisin vaikka olla Suomi. Kaikkea mietittävää ja touhuttavaa! Eli: huippuhauskaa!

Jännittävää viisujen odottelua! Ja odotellessa, jos innostusta piisaa, olkaa mieltä omista suosikeistanne. Tsekatkaa vaikka YouTubessa soittolista ESC 2016. Taas on kaikenlaista mielenkiintoista huomioitavaa, yhden Tanskan tyypin yhdennäköisyys Daniel Radcliffen kanssa (ja kappaleen ja esityksen fiilis kuin Olsen Brothersin Fly on the wings of love -viisussa), Maltalla vaihtui viisu tässä kevään aikana, Sloveniankin sanoisin hieman kuunnelleen jotain muita kappaleita ennen sävellyspuuhiin ryhtymistä, ja esiintyjän katsoneen musiikkikanavia kehitellessään tyyliään, ovatko Suomen ja Espanjan viisut liian samanhenkisiä menestyäkseen kumpikin, olenko sekoamassa kun pidän Bosnia-Hertsegovinan sillisalaatista ja esittävätkö he sen viisuissa todella omalla kielellään - se olisi aivan mahtavaa, pelastaako Kyproksen edustuspoppoon tyyli ja kappaleen a-osa sen, että kertosäe on melkoista humppaa, onko San Marinon Serhat suuri Leonard Cohen -fani, voikohan joku katsoa ihan pokkana Puolan nuoren miehen tuskaisia katseita (ja hei Puolassakin on tuulikoneita!), aikanaan Liettualla oli tanssivat kulmakarvat - nyt     erittäin eläväiset kädet, kaikenlaista tämmöistä.

Lähtölaskenta alkaa, kohta viisuillaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Juries, may I have your votes, please...