keskiviikko 10. toukokuuta 2023

Euroviisut 2023 - 1. semifinaali

 Eilen tämän vuoden viisut alkoivat tosissaan, Liverpoolissa kisattiin ensimmäinen semifinaali. Koko Suomi tuntui olevan innoissaan asiasta, Helsingin rautatieaseman kiviukoille puettiin Käärijä-bolerot, eri kaupungit ja kunnat tekivät huomionosoituksia kuten rakennusten tai siltojen valaisemista vihreäksi, jopa Verohallinto, Tukes, Luonnonsuojeluliitto, Suomen ev.lut. seurakunta ja monet yritykset Mustista ja Mirristä Fazeriin ja Sidoste-sukkiin huomioi Käärijän ja viisut. Aikamoista, en ole tosiaan tämmöistä kokenut ikinä, ja viisumuistoja on tovin verran... 

Viisuhörhöily on selkeästi pinnalla, itselleni tuli sähköpostia viime viikolla toimittajalta, joka kyseli haastattelua paikallislehtiin viisufanituksesta. No, olen aina valmis puhumaan viisuista, joten haastattelu tehtiin ja nyt on molemmissa alueen lehdissä haastattelu tästä viisuhörhöstä. Tänä keväänä sana "aikamoista" on aika tiheässä käytössä. 

Eilisessä semifinaalissa kisasivat (numero esiintymisnumero):

  1. Norja: Alessandra - Queen of Kings - finaaliin
  2. Malta: The Busker - Dance (Our Own Party) - karsiutui
  3. Serbia: Luke Black - Samo mi se spava - finaaliin
  4. Latvia: Sudden Lights - Aijā - karsiutui
  5. Portugali: Mimicat - Ai coração - finaaliin
  6. Irlanti: Wild Youth - We Are One - karsiutui
  7. Kroatia: Let 3 - Mama šč! - finaaliin
  8. Sveitsi: Remo Forrer - Watergun - finaaliin
  9. - finaaliin
  10. Moldova: Pasha Parfeny - Soarele și luna - finaaliin
  11. Ruotsi: Loreen - Tattoo - finaaliin
  12. Azerbaidžan: TuralTuranX - Tell Me More - karsiutui
  13. Tšekki: Vesna - My Sister’s Crown - finaaliin
  14. Alankomaat: Mia Nicolai & Dion Cooper - Burning Daylight - karsiutui
  15. Suomi: Käärijä - Cha cha cha - finaaliin
Veikkasin jatkoon menijöiksi (pohtimani todennäköisyyden perusteella, en sen mukaan mistä erityisesti tykkään):
  • Norja
  • Serbia
  • Portugali
  • Kroatia
  • Sveitsi

  • Moldova
  • Ruotsi
  • Tšekki
  • Suomi
Ja justiinsa ne olivat semifinaalista finaaliin valitut. Onnistui aika hyvin arvaus tällä kertaa. Parasta on se, että kaikki tämän semifinaalin suosikkini pääsivät finaaliin: Norja, Serbia, Moldova, Tšekki ja Suomi. Ja ilahdutti myös Portugali, Kroatia ja Sveitsi. Toki mielelläni olisin nähnyt myös Latvian finaalissa, mutta arvelin, että voi olla vaikea päästä finaaliin, ei ollut ihan sellainen viisu, joka uppoaisi suuriin, äänestäviin väkijoukkoihin. 

Ja minähän aina touhotan oman kielen käytöstä, joskus oman kielen käyttö sanoituksesta voi nostaa viisua mun puntarissa, englanninkielisenä oisin  saattanut puntaroida huonommaksi. Tein siis finalisteista huomioita, kappaleiden esittämiskielinä oli:
  • neljä kappaletta kokonaan englanniksi (Norja, Sveitsi, , Ruotsi)
  • kaksi kappaletta osin englanniksi, osin omalla kielellä / kielillä (Serbia - englanti ja serbia, Tšekki - englanti, ukraina, tšekki, bulgaria)
  • neljä kappaletta omalla kielellä (Portugali - portugali, Kroatia - kroatia, Moldova - romania, Suomi - suomi)
Sitten tietty hirvittävän syvällistä ja hienoa analyysia eilisistä esityksistä... Eli jotain jorinaa fiilispohjalta!

Norjan veto oli perusvarma, tämähän on jo pikkuhiljaa legendaarinen biisi, soinut niin paljon eri somealustoilla. Esimerkiksi TikTokissa joku oli liittänyt viisun Miss Universum -kisojen ukrainalaismissin "taisteluenkeli"-asuun, näytti ja kuulosti hienolta, ja kappale levisikin suosittuna videon äänenä holtitonta vauhtia. Tämä on yksi suosikkejani tänä vuonna, top kympissä, biisi on hyvä ja Alessandra on jotenkin kovin söötti. Katsoin Norjan karsintafinaalin, ja hän oli ihan sekopäinen voitettuaan, itki, nauroi, hortoili lavalle mennessään, ja lopulta haastateltaessa istui lavalle ja nauroi ja itki. Voi Alessandra! Välillä viisukonserteissa ja harjoituksissakin on esitys kuulostanut hieman laimeammalta kuin Norjan finaalissa, mutta nyt mielestäni Alessandra onnistui hyvin. Pidän kovasti hänen äänestään ja kyllähän tätä kuuntelee ja laulaa mukana tiara päässä! 



Jahas, ja sitten glitter-villapaidat. Ihan kiva, ja pyrkimystä epic sax guy -menoon (paino sanalla pyrkimys). Harmiton, kovin usein tehty kappale tämä on, mutta ei sitten enempää. Sarjassa "ihan kiva" enkä odottanut vahvasti tämän pääsevän finaaliin.



Oi joi joi sitten! Tämä esitys on viisukonserttien perusteella vaihdellut hiukan, välillä mennyt loistavasti ja välillä ollut laimeampi. Nyt loistava suoritus tuli just täydellisellä hetkellä! Aivan mahtava, ja ihanaa kun pääsi finaaliin. Tämä semifinaalin veto oli rankempi ja parempi kuin Serbian kansallisessa finaalissa, ihan mahtava. Voi Lukea, niin syvälle viiltävästi esiintyy, varmasti monella tavalla haastavaa juuri nyt. Serbiassa on muutaman päivän sisällä tapahtunut joukkoampumisia: ensin kouluampuminen, 13-vuotias seiskaluokkalainen ampui kuoliaaksi yhdeksän - kahdeksan koululaista ja vartijan - ja haavoitti useita,  muutamaa päivää myöhemmin 21-vuotias mies ampui kuoliaaksi kahdeksan ihmistä, 14 loukkaantui. Ihan hirvittävää, ja Luke Black onkin ollut varsin hillittynä viisutilaisuuksissa, musta nauha rintapielessä. Ehkä jotain siitä fiiliksestä oli tässä esityksessä, oli niin... raivoisa ja vahva. 



Tykkään kovasti tästä Latvian biisistä, ja tämä esitys oli onnistunut. Etukäteen ajattelin kuitenkin, että voi olla hankala päästä finaaliin, sillä tämä ei ole sen tyyppistä musiikkia, mitä riittävä joukko yleisöä äänestäisi. Ihanaa kuitenkin kun on mukana paljon bändejä, ja laadukkaita sellaisia, vaikka ei saada heidän esitystään kuunnella finaalissa.


Olen iloinen, että tämä meni finaaliin! Ihan suosikkiviisuksi tämä ei ole noussut, mutta olen Portugalin karsinnoista asti tykännyt tästä. Viisu ja esitys on hyväntuulinen ja hyvin tehty, Mimicat osaa laulaa ja onhan punaisen värin ystävänä tuo esityksen värimaailma ihan mahtava! Jos on juttujani lukenut, hoksaa tästä kyllä monta semmoista juttua, mitkä mulla ovat plussaa: oman kielen käyttö, musiikillinen taito, kansalliset mausteet, hyvän näköinen show ja pirtsakkuus (joo ei liikaa balladeja kiitos). 


Voi Irlanti! Tänä vuonna ei mikään Irlannin karsintojen biiseistä oikein kolahtanut mulle. Tästä arvelin, ettei mene finaaliin, eikä mennyt. Ei mitään pahaa sanottavaa tästä, oli oikein perinteinen maailmanparannusviisu - olemme kaikki yhtä, erilaisia, mutta samanlaisia ja yhtä arvokkaita, tiedätte kyllä. Jotenkin tuntui kuin olisi ollut jännitystä ilmassa, laulukin meni vähän kehnommin kuin edellisen illan kenraaliharjoituksessa, mutta reippaasti tehty Irlanti! Ei ollut finaalimateriaalia kuitenkaan.


Kroatian finaalipaikkaan uskoin, vaikka onkin varsin kahjo esitys ja herättää tunteita niin puolesta kuin intohimoisesti vastaankin. Mutta hei TRAKTOR! Jos haluat ymmärtää tätä vähän paremmin, etkä vain tuijottaa hämmentyneenä, että MITÄ JUST KATSON, tsekkaa kappaleen ja bändin esittely + laulun sanat myös englanniksi vaikkapa Wiwibloggsin artikkelista “Mom bought a tractor!” Croatia’s Let 3 use “Mama SC!” lyrics to rail against war-mongers . Semifinaaliesitys ei ollut ihan vahvimpia, mitä olen tästä kuullut. Jotenkin tuntui, että laulu oli vähän epävarmaa ja stemmat vähän epätahdissa, mutta pääasia, että jatkopaikka tuli. Vaikkei kärkisuosikkejani ole, olen silti todella iloinen, että tämä meni finaaliin!! TRAKTOR! 


Sveitsi on usein hyvillä sijoilla viisuissa, ja arvelin tänä vuonnakin finaalipaikan tulevan. Tämä on se näiden viisujen rauhanbiisi, erittäin suorasukaiset sodan vastaiset sanat. Kyllä viisufinaali tarvitsee rauhanballadin! Remo Forrer on niin söötti ja voi miten hyvin laulaa! Vähän häiritsi tuossa esityksessä se, että lavalla on koko ajan kovin paljon jotain, tanssijoita, värejä, valoja, ja Remo ehkä jää vähän "varjoon". Tässä vois olla parempi esitys, jossa laulaja on aivan selkeä, korostettu keskipiste. Varsinkin näin mahtava laulaja, ai että! Ei ehkä just mun juttu tää biisi, mutta ihan selkeästi finaaliin kuuluu!


Tämä on ollut mulle yks jännäyksen paikka! Viisukonserteissa miksaukset ovat välillä olleet mitä sattuu, ja Pashan ääni on hävinnyt jonnekin taustalaulajien ja taustamusan uumeniin. Kenraaliharjoituksissa miksaus kuulosti mainiolta ja sitten eilinen semifinaali... ei niin mainiolta. Hävittivät taas Pashan äänen. Pöh. Mutta finaaliinhan tämä piti mennä, ihan mun kärkibiisejä tänä vuonna, ja finaaliin menikin. On omaa kieltä, kansallista maustetta ja mystistä tunnelmaa (tämän vuoden Fulenn). Jatkoon!



Ja sitten tämä... Mitä sanoisin? Heja Sverige ja silleen. Oliko tarpeeksi? Jos kirjoittais jotain, että menisi teksti ainakin kahdelle riville niin olisi niinkuin hieno analyysi? Joo siis kyllähän se on selkeää, että tämä menestyy, vaikken itse niin piittaisi tällaisista biiseistä. Tsemppiä vaan kisaan, naapurimaa!


Tämä oli aika selkeä ei-finalisti, olisin vähän hämmästynyt, jos olis mennyt, vaikka toki azereilla on ollut taipumus jatkuvasti päästä finaaliin. Ei olisi ollut yhtään haitaksi, vaikka olisi finaaliin mennytkin, ihan vaan siksi, että oli tämän kaksosduon oma biisi, kerrankin jotain muuta kuin Ruotsista tilattu viisu. Ois ollut kiva jos olis pärjännyt, ehkä ois motivoinut maata jatkamaan omatekoista linjaansa.


My Sister's Crown, yksi suurimmista ihastumisistani tänä vuonna! Olen aivan ihastuksissani viisuun, sen studioversioon. Viisukonserteissa ja myös harjoituksissa on ollut jännityksen paikka miten biisi onnistuu lavalla, ja välillä olen ollut vähän huolissani. Ihan turhaan! Eilen semifinaalissa esitys meni nappiin, ja finaalipaikka tuli. Vielä vähän tsemppiä niin finaalissa tämä on mahtava. Erityisesti yhdessä lauletut kohdat ovat vaan niin upeat, että huh ja hei! 




Sitten viisu, josta en oikein keksi kirjoitettavaa. Ihan varmaan taitavaa, laadukkaasti tehtyä ja omassa lajissaan kiva, mutta kun tämä ei ole perinteisesti ollut mun laji, tämmöiset viisut. Eikä tämä ollut mielestäni todennäköinen finalistikaan, kuten ei sitten ollut.


IT'S CRAZY, IT'S PARTY
Ei mulla oikeastaan ole muuta sanottavaa. Ihan käsittämättömän hieno viisuvuosi, en tällaista muista. Kuunnelkaa tuota yleisön osallistumista, illan äänekkäintä. Käärijä vetää suomeksi, siis SUOMEKSI ja porukka laulaa mukana. Kansallisilla kielillä esiintymisen kannattajana tää on mulle ihan valtava liikutuksen paikka - ja varma finaalipaikka!



Ja jos haluat katsoa koko semifinaalin uudestaan tai et vaikka ole nähnyt sitä ollenkaan, voi koko show'n katsoa Euroviisujen Youtube-kanavalla:



Huomenna sitten jännitetään tokaa semiä, siellähän on kisaamassa (semin viimeisenä esiintyjänä kuten Suomikin omassaan) Australian Voyager. IIIIIK! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Juries, may I have your votes, please...