tiistai 5. tammikuuta 2021

Albanian Karma

Albaniassa euroviisuedustaja valitaan vuosittain Këngës-festivaaleilla, Festivali i Këngës. Kilpailulla on melkein yhtä pitkä perinne kuin Euroviisuilla, tänä vuonna viisut järjestetään 65. kertaa, Këngësin festivaaleja kisattu 59 kertaa. Euroviisuihin Albania on osallistunut 16 kertaa, ensimmäistä kertaa vuonna 2004.

Këngësin voittaja tänä vuonna on Anxhela Peristeri kappaleella Karma. Esiintyjä ja kappale on Albanialle aikamoisen tyypillinen, balladi tunteella tulkittuna. Albanian vahvoissa balladeissa on plussaa se, että laulajakin tuppaa olevan riittävän vahva kappaleeseen. Siksi minä, melko anti-balladi-ihminen, jaksan hyvin näitä kuunnella. Toinen iso plussa, tunnettu heikko kohtani, on oman kielen käyttö. Harmi vain kun moni Këngësillä albaniaksi laulettu viisu on viisuesitykseen käännetty englanniksi, monesti ainakin omaan makuuni kappaleen tunnelma on jotenkin lässähtänyt siitä.  

Tämän vuoden viisu on komea, ja ihan kelpo esitys, lajissaan mainio. Katsokaa vaikka itse. Ai niin joo, mietin onko nuo soittimet lavalla lainattu Imatran SounDomesta?


Albanian paras sijoitus Euroviisuissa on ollut viides, vuonna 2012, Rona Nishliun esittämällä kappaleella Suus. Varmasti hieno, mutta mun balladinsietokyvyn ollessa normaali-ihmisen vastaavaa alempi, en todennäköisesti osaa arvostaa tätä niin paljon kuin pitäisi. Tiedostan, että on taitavaa, mutta olisikohan seuraavana vauhdikkaampaa...


Perheessämme lapset kutsuivat tätä "laatikkotädin kappaleeksi", jaa miksi? No...



Oma suosikkini Albanialta onkin seuraavan vuoden vauhdikkaampi kappale. Vuonna 2013 Albania lähetti viisuihin Adrian Ljuljđurajin ja Bledar Sejko viisulla Identitet. En kuule hämmästyksen huutoja lukiessanne, että viisu oli tällainen vähän rokimpi kappale... Pidin todella kovin Këngësin live-esityksestä sekä albaniankielisestä videosta:


JA riemastuin, kun kappaletta EI käännetty englanniksi, vaan vetivät sen myös Malmössä albaniaksi. Hurraa! Sermifinaalin tulosta taas en arvostanut lainkaan, läpi meni varsin epämääräisiä esityksiä, mutta ei tämä. Vieläkin pännii ajatella. Onneksi tämä oli toisessa semifinaalissa torstaina, menimme Malmöön silloin, ekaa semiä emme olleet paikan päällä katsomassa. Näin siis tämän esityksen edes siellä semissä livenä!


Että semmoista Albaniasta. Tiedättekö mitä, kiusaus on liian suuri... kun Albaniasta kerran kirjoitan, niin onhan tähän liitettävä myös eräs suomalainen kappale. Ei ehkä suorastaan realistinen kuvaus, mutta... Juliet Jonesin Sydän ja Albania



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Juries, may I have your votes, please...