torstai 3. maaliskuuta 2016

Uusi pisteidenlaskusysteemi

Pisteidenlaskusysteemi. Onpa monimutkainen sana. Toisaalta niin on systeemikin... tai ehkä ei monimutkainen, vaan tolkullinen. Se sitten nähdään toukokuussa, kun uusi systeemi otetaan käyttöön.

Muutosta aiempaan on se, että

a) Juryäänet julkistetaan perinteiseen tyyliin, eli kunkin osallistujamaan edustaja kertoo maansa juryn antamat pisteet ääntenlaskuosuudessa - mutta nyt tosiaan tässä kohden kerrotaan vain juryn äänet, ei yleisöääniä.

b) Yleisöäänet kerätään samaan "pottiin", eli jokaisen maan yleisöäänestyksen perusteella tulee entisenlainen pisteytys 1-8, 10 ja 12, mutta nämä eri maiden pisteet lasketaan yhteiseen pottiin (esim. jos Suomi saisi vaikka nolla pistettä muilta ja vaikka Ruotsilta ja Virolta 12 pistettä, olisi Suomen yleisöäänien perusteella saama pistemäärä 24 pistettä). Eli yleisöäänillä joku maa saattaa saada paljonkin pisteitä.

Tämä idea varmaan pääosin siksi, että tuloslaskentaosioon saisi jännitystä. Tai jotain. Tällä pisteidenlaskusysteemillä, tai lähinnä pisteidenilmoittamissysteemillä, ei tule tilannetta, että joku maa johtaa pitkälti koko televisiolähetyksen ääntenlaskuosuuden ajan. Nyt kun yleisöäänet tulevat yhdestä potista, voi satojakin pisteitä juryäänissä jäljessä oleva viisu voittaa jos saa runsaasti yleisöääniä.  Tällä systeemillä saa myös paremmin jaettua äänet sekä yleisön että asiantuntijaraatien suosikeille. Aiemminhan ääntenlaskussa juryn äänet ja sijoitusäänet yhdistettiin, kumpikin 50% äänistä. Jos vaikka joku viisu oli yleisön suursuosikki, mutta jury antoi pisteitä vain hitusen, saattoi kappale saada huonosti pisteitä, jos lainkaan. Ja sama päinvastoin. Nyt uudessa pisteversiossa molemmat pääsevät antamaan suosikilleen sijoituksensa, juryt erikseen omat äänensä ja yleisö omat.

Olen aika surkea selittämään tämmöisiä (paljon sanoja ja vähän tolkkua), joten tässä Eurovision.tv:n video aiheesta, jos se selvittäisi asiaa paremmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Juries, may I have your votes, please...