torstai 6. helmikuuta 2014

Malta viisumaana

Kohtahan on seuraavan kansallisen viisukarsinnan aika! Tulevana viikonloppuna viisupaikasta kisataan Maltalla. Maltan television viisusivujen lista finaleisteista tuolla: KLIK! Perjantaina 7.2. kilpaillaan semifinaali ja lauantaina 8.2. finaali. Oma suosikkini on kappale Brand New Day, esittäjänä Davinia. Ihan mukavilta kuulostivat myös City Lady, esittäjänä Ryan Paul Abela - tosin esityksessä voisi olla enemmän särmää, nyt se on vain "melkein" tasolla sekä Coming Home, hurmaava kappale, esittäjänä Firefly. Hitaita oli paljon, saattoi siellä olla mukana hienojakin balladeja, mutta taidan olla päiväunen tarpeessa, kun hitaat saivat mut nukahtamaan keskin kappaleen...

Malta on mulle sellainen "keskinkertainen maa, joka ei oikein kiinnosta viisumaana". Kappaleet ovat olleet melko keskinkertaista kamaa ja live-esitykset myös. Paitsi tietysti ihana Chiara ja kolme osallistumiskertaansa. Ärsytysaste on matala, Malta ei ole koskaan lähettänyt viisuihin mitään totaalisen sekopäistä. Villeintä lienee vuonna 1999 15.sijoittunut Times 3 - Believe 'n peace, "foliopuvuissa" esiintyneen tyttötrion esitys. Esityksen paras anti ei ollut tyttöjen laulupuoli, vaan enemmänkin ulkomusiikillinen osaaminen. Melko miedosti riekkuu siis Malta.

Maltan ensimmäinen iso kolahdus mulle oli vasta viime keväänä, kun edustajana oli Gianluca hilpeän poppoonsa kanssa viisulla Tomorrow. Aluksi kuuntelin sitä ja ajattelin, että tjaah... ja kuuntelin lisää... ja halusinkin kuunnella lisää... Ja lopulta biisi vain kasvoi ihanaksi ja sai mut aina iloiselle mielelle. Ja Gianlucan ja poppoonsa esiintyminen saa mut iloiselle tuulelle! Livenä Malmö Arenalla esiintymisensä oli silkkaa iloa, yleisö lauloi mukana ja oli innoissaan, ja esiintyjät hymyilivät ja minä hymyilin ja ai että! Kisajärjestäjät olivat varmasti tyytyväisiä, Maltan esityksen ajan salissa oli sitä viisulogon mukaista "we are one" -tunnelmaa. Joku kyynikko voisi sanoa tuon iloisuuden olevan päälleliimattua, mutta se ei ole, feikillä ei koko salia sytytettäisi. Lavan ulkopuolellakin Gianluca toi iloa Malmössä, hän on ammatiltaan lääkäri ja kävikin viisureissulla poppoonsa kanssa lastensairaalassa tapaamassa lapsia, ja sama hymy sielläkin loisti! Iloinen loiste sai poppoon finaaliin ja finaalissa sijoitus oli hienosti kahdeksas.


 Mutta sitten mun fiilisten höpöttelystä faktoihin... eli Malta viisumaana, olkaa hyvä:

Malta on Italian lailla maa, joka on osallistunut viisuihin, ei osallistunut viisuihin ja taas osallistuu viisuihin. Ensimmäisen kerran Malta osallistui euroviisuihin vuonna 1971, mutta heikon menestyksen takia jäi pois viisuista vuonna 1975. Paluun viisuihin Malta teki vuonna 1991. Ensimmäisillä osallistumiskerroillaan, v. 1971 ja v. 1972 Maltan viisu oli maltan kielellä, sen jälkeen ne on esitetty englanniksi.

Tässä näytettä maltan kielestä, Maltan ensimmäinen euroviisu. Kappale oli "Marija L-Maltija" eli Maria maltalainen, esittäjänä Joe Grech.

 
No okei, laitan sen toisenkin maltankielisen, kun kerran vain nuo kaksi sillä kielellä on esitetty. Aikalailla kieli kuulostaa.... siansaksalta? Huomioikaa esiintyjäparin upeasti koordinoidut liikkeet ja tyylikkäät esiintymisasut, toisiinsa sopivat... Oi, tuota 1970-lukua! :-)


Voittoa ei vielä ole tullut, kakkoseksi kyllä kahdestikin, vuonna 2002 ja 2005. Huonoimpia sijoituksia ovat olleet vuodet 2007 ja 2008, jolloin Malta ei päässyt finaaliin, vaan passitettiin kotimatkalle jo semifinaaleista.

Tässä kakkossijoitetut viisut, vuoden 2002 7th Wonder, esittäjänä Ira Losco ja vuoden 2005 Angel, esittäjänä Chiara. Jälkimmäinen on viisuilijoiden kovasti tykkäämä, menestyy aina näissä "kaikkien aikojen viisu" -äänestyksissä. Chiara on edustanut Maltaa Euroviisuissa kolmesti, vuonna 1998 (kolmas sija), vuonna 2005 (toinen sija) ja vuonna 2009 (22. sija).



Lopuksi... Saisiko olla korvamato, anyone? This is the night this is the night... Kurt Callejan esittämä viisu This is the night vuodelta 2012.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Juries, may I have your votes, please...