sunnuntai 9. helmikuuta 2014

B niinkuin BIG5

BIG5, viisi suurta. Maat, joiden ei tarvitse karsia päästäkseen finaaliin... Mitämitä?

Aluksi oli BIG4, Ranska, Espanja, Saksa ja Iso-Britannia. Vuodesta 1999 niillä on ollut EBU:n (Euroopan yleisradiounioni) suurimpina rahoittajamaina automaattisesti osallistumisoikeus, eli paikka suoraan finaaliin. Vuonna 2011 Italia palasi Euroviisuihin 13 vuoden paussin jälkeen, ja nappasi itselleen viidennen paikan "suurien" joukossa. Tadaa, siinä BIG5.

Näiden maiden ei siis tarvitse karsia finaalipaikastaan, vaan ovat viisujen järjestäjämaan lisäksi automaattisesti finalisteja. Semifinaaleissa saavat kyllä äänestää, vaikka eivät osallistu (semeissä äänestetään siinä finaalissa, johon itse osallistutaan). Viisi suurta ja isäntämaa arvotaan, ja arvonnan perusteella kolme äänestää 1. semifinaalissa ja kolme 2. semifinaalissa. 

Ja mitäs mukavaa nämä viisi ovat meille viisuissa tarjoilleet... Ei, en linkitä Ranskasta mun kaikkien aikojen viisuykköstä, L'oiseau et l'enfant, vaan vaihtelun vuoksi jotain muuta. Jotain ihan muuta, joka oli pitkään meidän keskimmäisen lapsen, silloin 7-vuotiaan pojan supersuosikki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Juries, may I have your votes, please...